Zadanie 30.03 – Kurkuma

Używasz kurkumy? O właściwościach tej przyprawy nie miałeś pojęcia!

Do jednych z najbardziej tajemniczych, a jednocześnie wyjątkowo szlachetnych przypraw zalicza się kurkuma. Okazuje się, że cechuje się bardzo szerokim zastosowaniem. Chociaż znana jest jako niezwykły dodatek do dań, to jednak ma ona również liczne właściwości lecznicze. Dlatego warto dowiedzieć się, na co pomaga kurkuma, a także, w jaki sposób jest ona wykorzystywana w medycynie naturalnej.

Kurkuma – charakterystyka

Kurkuma określana poprawnie jako ostryż długi jest kłączem zaliczającym się do rodziny imbirowatych. Roślina pochodzi z Indii, chociaż obecnie jest rozprzestrzeniona również w Chinach oraz innych krajach Azji Południowej. W Polsce nazywana jest indyjskim szafranem. Przyprawa wyróżnia się charakterystycznym żółtym kolorem, a także lekko pikantnym posmakiem.

Chociaż roślina wykorzystywana jest głównie jako przyprawa, to jednak nie możemy zapominać o jej szerokim zastosowaniu w medycynie naturalnej. Ponadto często znajduje się jako jeden ze składników domowych kosmetyków. Dobrze jest zobaczyć szerokie zastosowanie, jakie kryje w sobie to kłącze. Ponieważ ta azjatycka roślina pomaga pozbyć się naprawdę wielu różnych problemów.

Historia kurkumy

O zdrowotnych i leczniczych właściwościach kurkumy wiedzieli Hindusi już przed tysiącami lat. Jednak dopiero na przełomie VII i VIII wieku kłącze zaczęło się rozpowszechniać – najpierw w Chinach, po to, by następnie trafić na Czarny Ląd. Jak się okazuje, do Europy trafiła dość późno, ponieważ poznaliśmy jej smak dopiero w XVI wieku. Odkrywcą kurkumy był Marco Polo, który tak naprawdę pomylił przyprawę z szafranem.

Jak pokazują dawne zapiski, już w tamtych czasach kłącze znajdowało wysoką rangę w medycynie ludowej. Ponieważ wykorzystywaną ją między innymi do leczenia różnych chorób wywołanych stanami zapalnymi, czy też atakującymi drogi oddechowe. Natomiast kobiety cierpiące na boleści z powodu menstruacji, wspomagały się właśnie różnymi specyfikami przygotowywanymi na bazie kurkumy.

Zdrowotne właściwości kurkumy

Co takiego posiada w sobie kurkuma, że tak zbawiennie działa na organizm człowieka? Za zdrowotne i lecznicze właściwości kurkumy odpowiada kurkumina. Tworzą go reszty feruloliowe, które weszły w reakcję z węglem. Określa się, że ten związek posiada przede wszystkim właściwości przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Warto mieć na uwadze to, że niestety sam ten składnik nie jest efektywnie wchłaniany przez nasz organizm. Dlatego kurkuma spożywana nawet w bardzo dużych ilościach nie działa tak, jak byśmy chcieli.

Na szczęście natura sama wymyśliła na ten problem rozwiązanie. W przypadku kurkuminy jest to najzwyczajniej w świecie spożywanie jej w obecności czarnego pieprzu. Jest to właśnie jedna z przypraw, która w swoim składzie zawiera cenną piperynę, odpowiedzialną właśnie za wchłanianie kurkuminy. Jeżeli chcemy spożywać kurkumę jako lekarstwo, lepiej jest sięgnąć po gotowe mieszanki ziołowe, które mają odpowiednio dobrane proporcje kurkuminy z piperyną. Dzięki temu preparaty maksymalnie zwiększają efektywne wchłanianie cennego składnika.

Poza kurkuminą kurkuma w swoim składzie zawiera między innymi kwas foliowy, wapń, żelazo, a także niacyna. Ponadto roślina jest również źródłem takich witamin jak witaminy E, K, jak i również z grupy B. Jest to jeden z powodów, dla których kurkuma może, a nawet powinna być jak najczęściej wykorzystywana w kuchni. Dzięki czemu przyprawiając swoje potrawy w ciekawy sposób, można przy okazji zyskać prawdziwą bombę odżywczą dla swojego organizmu.

Na co pomaga kurkuma?

Zastosowanie kurkumy jest wyjątkowo obszerne, przede wszystkim na walory odżywcze, a także cenne właściwości zdrowotne. Jest to przyprawa, którą warto stosować przede wszystkim przy stanach zapalnych, jak i również różnego rodzaju infekcjach. Już wiemy, że kurkumina działa w sposób przeciwzapalny, jednocześnie przyspieszając zdrowienie. Jednak to nie jest jedyna zaleta kurkumy.

Kurkuma również zbawiennie działa na zdrowie w przypadku takich przypadłości i chorób jak:

Reumatoidalne zapalenie stawów – kurkumina odpowiada za blokowanie enzymu COX-2, który pojawia się w momencie uszkodzenia tkanek stawów. Dzięki regularnemu spożywaniu kurkumy, przyprawa działa jak lekarstwo przeciwbólowe, a także hamujące wytwarzanie wspomnianego enzymu.

Alzheimer oraz udar mózgu – już wiadomo, że skład kurkumy nie ogranicza się tylko i wyłącznie do kurkuminy. Cennym składnikiem jest również tumeron, który pobudza pracę mózgu poprzez pojawianie się nowych komórek nerwowych. Cały czas trwają badania potwierdzające korzystne działanie kurkumy u osób chorujących na Alzheimera, a także osób po udarze mózgu. Na pewno warto stosować kurkumę, dbając o swoje zdrowie, ponieważ istnieje duża szansa zapobiegania chorobom mózgu przy regularnym spożywaniu kurkumy.

Zapalenie spojówek – przyprawa jest ceniona również w przypadku osób cierpiących z powodu różnych schorzeń oczu. W tym przypadku również cały czas trwają badania nad sprawdzeniem korelacji pomiędzy regularnym spożywaniem kurkumy, a leczeniem zapalenia spojówek. Ponadto uważa się również, że mielona przyprawa jest zbawienna przy łagodzeniu objawów suchego oka. Natomiast nie są jeszcze do końca znane wyniki badań dotyczących leczenia jaskry przy użyciu kurkuminy. Jednak jest to również dość żywy obiekt zainteresowań naukowców sprawdzających cenne właściwości kurkumy.

Cukrzyca – z kurkumą powinny zaprzyjaźnić się diabetycy, którzy mogą dzięki niej w naturalny sposób obniżyć poziom cukru we krwi. Mielona przyprawa jest niezwykle zdrowa pod tym względem, ponieważ przede wszystkim odpowiada za obniżenie poziomu glikogenu oraz glukozy.

https://www.onet.pl/styl-zycia/aniaradzi/uzywasz-kurkumy-o-wlasciwosciach-tej-przyprawy-nie-miales-pojecia/mjv7nkv,30bc1058

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *